Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Det gemensamma klimatarbetet – en lägesuppdatering

Golvbranschen, GBR, och då speciellt Hållbarhetskommittén, arbetar systematiskt och långsiktigt vidare utifrån målen i Bygg- och anläggningssektorns färdplan som konkretiserats i Golvbranschens klimathandlingsplan. Här redogör Jenny Adnerfall, hållbarhetsansvarig på Golvbranschen, för aktuell status i de olika delarna av arbetet.

Hållbarhetsfrågor har, av nödvändighet, legat högt upp på agendan för många företag de senaste åren – EUs inriktning har varit tydlig och ett flertal omfattande regleringar har införts. Kritiska röster har dock höjts beträffande den omfattande administration regelefterlevnaden kräver. Detta tillsammans med den senaste omvärldsutvecklingen och en osäker framtid har medfört en viss modifiering av kraven.

Lättnader i hållbarhetsrapportering

Ett flertal regleringar har omarbetats och krav på tillämpning har flyttats fram. Lättnader införs i CSRD, CSRDDD och EU-taxonomin. Detta med målet att minska den administrativa bördan, framförallt för små och medelstora bolag.

Dock kvarstår ambitionen att begränsa den globala uppvärmningen och den europeiska gröna given inriktas fortsatt på klimatneutralitet senast 2050. Centrala mål är att minska växthusgasutsläpp och föroreningar, få till en cirkulär ekonomi samt att återställa balansen i naturen och skydda miljön.

Byggsektorns färdplan som kompassriktning

Nationellt har vi ett långsiktigt utsläppsmål och samtliga sektorer i samhället förväntas bidra till uppfyllandet av det, nämligen att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären 2045. Golvbranschen anslöt sig därför tidigt till byggsektorns färdplan med uppställda delmål. Detta är en långsiktig inriktning som kvarstår och som utgör en kompassriktning för branscharbetet.

Kartläggning gav handlingsplan

En omfattande kartläggning av branschens utsläpp 2022 gav en tydlig bild av vilka områden som var mest väsentliga att arbeta med inom golvbranschen. Det gav underlag för en konkret handlingsplan som framförallt tar sikte på minskade transportutsläpp och ökad cirkularitet.

Förnyad beräkning av branschens utsläpp

Nu är det 2025 och vi har kommit till delmål två i byggsektorns färdplan, vilket innebär att det är dags att mäta branschens utsläpp igen. Arbetet leds av GBRs Hållbarhetskommitté, i samverkan med IVL. Man kommer att använda samma beräkningsmetod som togs fram 2022. Metoden baseras till stor del på EPD-kartläggning av branschens produkter, kopplat till försäljningsstatistik, samt olika antaganden och uppskattningar.

Inför kommande beräkning kommer en utvärdering att göras av vilka värden i modellen som behöver uppdateras och vilka som kan kvarstå. Eftersom det hänt en hel del på hållbarhetsområdet inom vissa produktkategorier behöver man sannolikt uppdatera delar av EPD-kartläggningen för att beräkningen ska bli rättvisande.

Förhoppningsvis kommer vi att se en tydligt minskande trend för växthusgasutsläpp inom golvbranschen, och resultatet kan guida oss vidare i branscharbetet. Det är dock viktigt att komma ihåg att Sveriges företag inte ensamma kan driva den gröna omställningen. Om vi ska nå nettonollutsläpp till 2045 krävs också en utveckling av stöttande samhällsfunktioner. Det behövs långsiktiga incitament och lösningar som gynnar både samhället och företagen som utför arbetet. Nyckelfaktorer för att lyckas är politiska åtgärder, nya affärsmodeller och en bred samverkan i byggbranschen och i samhället i stort.

Jenny Adnerfall


Läs också:

Branschskolan igen Vad hände egentligen med branschskolan?

Branschskolan fick finnas i fem år. Sedan lades den ner, genom ett politiskt beslut. Nu finns ett utredningsförslag om att branschskoleverksamheten ska permanentas men om det kommer att bli så är idag mycket oklart. Branschen hoppas på det och det gör man även på Bräckegymnasiet, dit branschskolan i golvläggning var förlagd.

Publicerad: 2025-03-04

» Läs hela artikeln om Branschskolan igen