Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Det går framåt

Keramikindustrin har tidigare släpat efter lite med sitt hållbarhetsarbete, jämfört med tillverkare av andra byggprodukter. Men nu har det skett en förändring. EPDer, även produktspecifika, finns tillgängliga för en allt större del av sortimentet, och många tillverkare arbetar aktivt med att förändra sina processer för att minska produkternas klimatavtryck. För de svenska leverantörerna, som ju importerar keramiken utifrån, handlar det om att välja produkter klokt och att ser över transporterna.

Tillverkningen av byggkeramik sker till stor del i Sydeuropa och det är här den del av klimatarbetet som avser produktionsprocessen måste göras. Mycket händer nu också på det området.

Byggkeramik tillverkas vid höga temperaturer och det har hittills främst varit fossil energi som använts vid bränningen. Det ger betydande klimatavtryck. En fördel med materialet ur miljö- och klimatsynvinkel är emellertid dess livslängd. Den kan bli mycket lång om keramiken inte rivs ut slängs bort i förtid, och man skulle kunna säga att detta delvis kompenserar för den höga klimatpåverkan den har vid bränningen.

Måste göras i Sydeuropa

All industriellt tillverkad keramik som säljs i Sverige importeras, till största delen från andra länder i Europa. De svenska leverantörerna är därför beroende av den europeiska keramikindustrins klimatarbete, för att kunna sälja produkter med mindre klimatavtryck. Och utsläppen från keramikindustrin har redan minskat, först genom att kol byttes mot fossil gas, sedan också genom optimerade tillverkningsprocesser och energieffektivisering.

Klimatutsläppen är dock fortfarande höga. Industrins ambition är att reducera klimatavtrycket de närmaste decennierna genom att byta ut den fossila energin mot fossilfri. Branschorganisationen European Ceramic Industry Association har tagit fram en färdplan för att gradvis minska utsläppen och bli klimatneutrala 2025. Det ska göras genom fortsatt energieffektivisering och genom att byta ut fossil gas mot lika delar grön el, biogas och vätgas. Den här utvecklingen fick en extra skjuts när Ryssland höjde priset på naturgas och nu görs investeringar i fossilfri produktion och även vätgas testas av vissa tillverkare.

De senaste åren har information om produkternas miljöpåverkan också blivit mer tillgänglig. Utvecklingen har gått från generisk till fabriksspecifik information och nu tillhandahåller vissa fabriker även produktspecifika EPDer. Det varierar från fabrik till fabrik om man har EPDer och hur specifika de är.

Miljöinformation viktigt upphandlingskriterium

Konradssons Kakel är en av Sveriges största leverantörer av byggkeramik och, framhåller vd Niklas Estlander, ett företag med höga hållbarhetsambitioner. Fokus ligger på att tillhandahålla EPDer – att göra produkternas klimatavtryck synligt och informationen lättillgänglig. När nya tillverkare upphandlas är tillgången till miljöinformation ett av de viktigaste kriterierna.

– Produktspecifika EPDer finns nu på nästan all lagerförd keramik och på hela fix- och fogsortimentet. Vi för också en dialog med producenterna för att få dem att minska sitt klimatavtryck, säger Niklas Estlander.

När nya tillverkare upphandlas är tillgången till miljöinformation ett av de viktigaste kriterierna, säger Niklas Estlander, vd för Konradssons Kakel. Produktspecifika EPDer finns nu på nästan all lagerförd keramik hos Konradssons.

EPDerna behövs för att kunderna ska kunna välja produkter med lågt klimatavtryck. Enligt Niklas Estlander har efterfrågan från kunderna fram tills nu mest handlat om att informationen ska finnas på plats, men det håller på att förändras.

– Idag hade jag ett samtal med en av landets stora fastighetsägare som ville ha förslag på keramikplattor med låga klimatutsläpp. Detta kommer att bli allt vanligare när det stora byggarna och fastighetsägarna vill få ned klimatavtrycket på hela byggnationen, säger Niklas Estlander.

Transporterna största egna utmaningen

Kakelspecialisten hör till samma koncern som Konradssons Kakel, franska Saint-Gobain som ställer krav på sina dotterbolag när det gäller klimat och hållbarhet. Kakelspecialisten har också hög täckning av EPDer på sina produkter och på båda företagen drivs projekt för att göra klimatdata mer lättillgängliga för kunderna. Informationen ska synas direkt i webbutiken och kunna redovisas i offertläget.

Saint-Gobain-koncernen har ett mål om nettonollutsläpp från egen verksamhet 2030 och både Konradssons och Kakelspecialisten arbetar med att minska utsläpp från egna fordon och från energiförbrukning. Idag köps till exempel hundra procent förnybar energi till alla Konradssons kontor och butiker och Kakelspecialisten samarbetar med en speditör som planerar ett storskaligt test med ellastbilar.

– Den största utmaningen när det gäller våra egna utsläpp är transporterna. Vi använder tåg och fartyg från fabrikerna men ibland lastbil, beroende på vilket land det rör sig om och hur bråttom det är, säger Martin Wreile, inköpschef på Kakelspecialisten.

Transporterna, tunga och långväga, är en stor utsläppspost för keramikleverantörerna som de arbetar aktivt med att få ner. Kakelspecialisten samarbetar med en speditör som planerar ett storskaligt test med ellastbilar.

Alla Saint-Gobain-företag ska enligt direktiv från koncernledningen genomföra en miljöutbildning för sina medarbetare.

– Under 2024 går alla medarbetare på Konradssons Kakel en halvdags miljöutbildning. Syftet är att öka kunskapen om klimatförändringarna och ge insikter om hur man kan påverka med sina handlingar både hemma och på jobbet, säger Niklas Estlander.

Leverantörer på närmare håll

Svenska Kakel är ett familjeföretag som bildades på 1970-talet och nu finns spritt över landet med 70 medarbetare. De importerar en del av sin keramik från Turkiet, något de hoppas kunna ändra på i framtiden för att minska transportavstånden. Företaget har flyttat en del av sina transporter genom Europa från lastbil till tåg och man tittar också på möjligheterna att använda tågtransporter inom landet.

Svenska Kakel har, precis som Saint-Gobain-företagen, haft fokus på miljöinformation i sitt hållbarhetsarbete. I dagsläget har företaget EPDer, till största delen fabriksspecifika, för alla lagerförda produkter och arbetar på att få fram fler med data på produktnivå.

– Vi har rest runt och utbildat personalen om EPD-erna, hur man ska läsa och använda dem. Det har hänt mycket de senaste åren och det kommer in många frågor från kunderna om detta, säger Alexander Berman, marknadschef på Svenska Kakel.

Möjligheter till återbruk

Återbruk är ett sätt att ytterligare förlänga byggkeramikens livslängd och på det sättet minska klimatavtrycket. Idag återanvänds byggkeramik framförallt som konstruktionsmaterial vid väg- och järnvägsbyggen.

Det finns aktörer som tar hand om överbliven och oanvänd keramik som skänks, och sedan säljs vidare. Verkligt återbruk kräver att materialet demonteras varsamt så att det inte går sönder, och det är tidskrävande att ta bort gammal fäst- och fogmassa.

Välinge Innovation har också utvecklat ett klicksystem för keramikgolv som skulle underlätta återbruk. Det fungerar bra rent tekniskt, men mottagandet från befintliga aktörer har varit svalt även om intresset för klickbara klinker har ökat den senaste tiden.

– Vår strategi är att istället uppgradera träbaserade klickgolv tillverkade med pulverteknik så att de kan ersätta keramikgolv, säger Darko Pervan, grundare av Välinge Innovation. Det kan de göra i många sammanhang och till betydligt lägre klimatavtryck.

Lena Frändberg


Läs också:

Trådförslutning av akustiklinoleum Man måste vara mycket noggrann

För det mesta går allt bra. Men någon gång går det fel. Och det är inte så konstigt, för att svetsa akustiklinoleum är ett känsligt arbete som kräver mycket hög kompetens. Vi har frågat ett par av dem som tillkallas när det uppstår problem, om vad det gäller att vara extra noggrann med.

Publicerad: 2024-09-01

» Läs hela artikeln om Trådförslutning av akustiklinoleum