Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Säkra Våtrums viktiga roll

Säkra Våtrum har haft och har en mycket viktig roll att spela för att minska risken för vattenskador i våtrum och med åren har det blivit en självklarhet att dessa branschregler ska följas. Här sammanfattas var de gäller, när de gäller och vad de innehåller.

För att möta den då mycket stora utmaningen med kostsamma vattenskador bildades Stiftelsen GVK 1988. Sedan dess har GVK arbetat för att minska risken för skador i utrymmen som badrum, duschrum, tvättstugor och toaletter, där golv och väggar ständigt utsätts för vatten och fukt. En väsentlig del av det arbetet har varit att ta fram branschregler för installation av tätskikt. I våtrum är ju tätskiktet mycket viktigt, det är skyddet som hindrar vatten och fukt att tränga igenom väggar och golv.

En självklar standard

Den första utgåvan av branschreglerna, Säkra Våtrum, kom redan 1988. Den omfattade då endast regler för plastmattor. Några år senare, 1995, släpptes den första utgåvan som även omfattade arbeten med andra tätskikt bakom keramiska material.

Branschreglerna måste naturligtvis revideras med jämna mellanrum för att följa förändringar av lagar och myndighetsföreskrifter samt teknisk och materialmässig utveckling. Den nu gällande upplagan har årtalet 2021 och nästa väntas 2026.

Med åren har GVKs branschregler Säkra Våtrum fått en stark ställning som standard i branschen.

Säkerställer just säkra våtrum

Innehållet i Säkra Våtrum är en uppsättning krav och riktlinjer som ska säkerställa att installationer och konstruktioner utförs på ett korrekt och säkert sätt. Här finns också tydliga praktiska instruktioner för både hantverkare och beställare, vilket gör det enkelt att förstå och följa reglerna.

Säkra Våtrum gäller för golv och väggar i bad- och duschrum samt golv i toalettrum, tvättstugor och utrymmen med varmvattenberedare. Reglerna tillämpas vid nybyggnad såväl som vid tillbyggnad och renovering.

Principerna i branschreglerna kan i viss utsträckning tillämpas även i andra utrymmen som har golvbrunn, i till exempel bostäder eller verksamhetslokaler. Man ska dock komma ihåg att reglerna inte ursprungligen är utformade för utrymmen som storkök, fläktrum eller städskrubbar, där andra krav kan gälla.

För alla branschgodkända tätskikt

I Säkra Våtrum finns regler för alla branschgodkända tätskikt på marknaden, det vill säga plastmatta som tät- och ytskikt eller som tätskikt bakom keramik, tätskiktsfoliesystem, vätskebaserade tätskiktssystem samt täta skivor.

Säkra Våtrum är huvudsakligen branschregler för tätskiktsinstallationer och inte för själva plattsättningen i våtrum med keramik, dock finns några generella krav med på fästmassa och på fogning i hörn och golv- samt väggvinkel. Samt krav på att när det är plastmatta på golv och kakel på vägg ska avståndet mellan kaklets underkant och golvet inte understiga 80 millimeter. Detta för att möjliggöra täthetskontroll av plastmattans svetsfog i innerhörn, plus eventuellt byte av mattan. Utöver detta och maxvärden för fogsprång som överensstämmer med kraven i AMA Hus, finns inga krav på keramikarbetenas utförande i Säkra Våtrum.

Sådana krav återfinns istället i Riktlinjer för färdigt utförande av keramik som finns på golvbranschen.se under Råd & riktlinjer. Här anges bland annat vad som gäller för centrering och indelning av både vägg- och golvytor, det finns många aspekter att ta hänsyn till. Det beskrivs i text och med illustrationer. Andra områden som behandlas är mönstersättning, fogar, socklar, smygar och ytterhörn samt bedömningsgrunder för skönhetsfel.

Frida Johansson

 

 


Läs också:

Arbetet för hållbar keramik Det går framåt

Keramikindustrin har tidigare släpat efter lite med sitt hållbarhetsarbete, jämfört med tillverkare av andra byggprodukter. Men nu har det skett en förändring. EPDer, även produktspecifika, finns tillgängliga för en allt större del av sortimentet, och många tillverkare arbetar aktivt med att förändra sina processer för att minska produkternas klimatavtryck. För de svenska leverantörerna, som ju importerar keramiken utifrån, handlar det om att välja produkter klokt och att ser över transporterna.

Publicerad: 2024-09-27

» Läs hela artikeln om Arbetet för hållbar keramik