"Omväxlande – något nytt varje dag"
Golvläggaren Jimmy Segerman skulle utan att tveka rekommendera sitt jobb till andra – han ser många fördelar med sitt yrkesval.
Publicerad: 2021-03-09
Nu har den efterlängtade branschskolan startat vid Bräckegymnasiet i Göteborg. Vi har talat med 19-årige Alfred Önnebring, som var med i den första kullen och fick tre veckors praktisk undervisning. Vi har också talat med hans lärare, Nicklas Nuland. Båda är entusiastiska över den nya branschskolan, som gör att elever över hela landet kan få praktisk golvläggarutbildning inom skolans ram.
Omväxlande och fritt är några vanliga omdömen om golvläggaryrket. Samt att lönen är bra och att det är lätt att få jobb.
I Sverige är gymnasieutbildning i praktisk golvläggning dock koncentrerad till några få skolor. Men i Göteborg finns idag en nationell branschskola på Bräckegymnasiet, som är ett av Sveriges största byggymnasier och där det sedan tidigare finns golvläggarutbildning.
– Branschskolor är ett försök som startade 2018. De har kommit till för att elever i hela landet ska få likvärdig möjlighet till yrkesutbildning. Det finns inte praktisk golvläggarutbildning på skolor i alla delar av landet, säger Nicklas Nuland, som är lärare i golvläggning på Bräckegymnasiet.
Rätt verktyg och rätt utrustade lokaler
Eleverna vid Branschskola Golv på Bräckegymnasiet går två treveckorskurser på skolan och får sedan den teoretiska utbildningen i sin skola på hemorten. Golvbranschen och skolan samverkar och eleverna får utbildning med rätt verktyg och rätt utrustade lokaler. Inom det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, ute på företagen har eleverna sedan stor nytta av de kunskaper som de fått på branschskolan.
En av de elever som gick första utbildningsperioden före jul på den nya branschskolan är Alfred Önnebring, som i vanligt fall går på Lars Kaggskolan i Kalmar.
Vi når honom när han är hemma i Kalmar. Snön ligger då ganska djup även i Småland och det är rejält kallt. Alfred är ute och åker skridskor med sina kompisar, men vi får ändå en pratstund med honom.
"Väldigt lärorikt att vara på branschskolan"
– Det var väldigt lärorikt att vara på branschskolan. Vi kunde öva mycket på det som är svårt, som till exempel att få till en riktigt bra svetsfog i ett våtrum. Man kunde verkligen finslipa många olika moment, säger han.
De delar som ingick vid det första utbildningstillfället var mattor och plattor i torra utrymmen och våtrum.
I Kalmar läser Alfred de övriga gymnasiekurserna och han gör sin praktik på ett golvföretag. Men någon lärarledd praktisk golvläggarutbildning i skolmiljö kan han inte få i Kalmar. Därför har all Alfreds praktiska utbildning hittills varit förlagd till företag.
Han går nu i årskurs 3 och har varit ute på praktik i flera omgångar.
Kan öva på samma moment många gånger
– Jag har lärt mig mycket under praktiken på ett golvföretag i Kalmar, men på branschskolan kunde jag göra samma moment flera gånger tills jag såg att det blev riktigt bra. När man lägger golv hemma hos en privatperson måste ju allt bli bra från början. När man är ny på praktikplatsen får man egentligen bara göra det som man är helt säker på att man kan. Men nu har jag fått ökade kunskaper och jag har fått förtroendet att under min praktik göra mina egna jobb, något som jag tycker är väldigt roligt, säger han och låter riktigt stolt.
– Under teorilektionerna i min skola här i Kalmar lär vi oss alla regler, till exempel när det gäller tätning och tätskikt och vilka material man kan använda i olika situationer. Vi lär oss också vad olika golv är gjorda av och skillnaden mellan olika golvmaterial.
Roligt att jobba med händerna
Alfred började sin praktik tidigt i årskurs 2, något som han är glad över.
– Jag tycker att det är roligt att jobbar med händerna och se ett fint resultat. Jag trivs jättebra med mitt yrkesval, säger han.
Varför valde Alfred just golvläggning?
– Vi fick prova på olika yrken inom bygg- och anläggning under årskurs 1. När vi skulle bestämma inriktning i slutet av ettan valde jag mellan plåtslagare och golvläggare, säger Alfred.
Han berättar att hans bonuspappa är golvläggare.
– Från honom har jag hört mycket positivt om yrket. Dessutom är det just nu ett fåtal som utbildar sig till golvläggare, så det finna alltid jobb, resonerar han.
"Inga problem att bo hemifrån"
– Det roliga med yrket är att man är den sista länken innan en byggnad är helt färdig. När vi golvläggare är klara är hela rummet klart. Man ser resultatet av många yrkesgruppers arbete och det är väldigt givande, säger Alfred.
Att arbetet alltid sker inomhus tycker han är en stor fördel.
Alfred och hans två kamrater som deltog i utbildningsveckorna på Bräckegymnasiet, bodde på hotell i Göteborg.
– Det var inga problem att bo hemifrån. På fritiden var i ofta ute på stan. Vi var ju flera stycken, så det var bara roligt, säger Alfred.
Före sin studentexamen i början av juni ska Alfred och hans kamrater göra ytterligare tre veckor på Bräckegymnasiet. Då blir det bland annat trägolv som de får utbildning på.
– Det ser jag fram emot. Nu vet jag att det blir både lärorikt och roligt, säger han.
"Branschskola Golv behövs absolut"
Så släpper vi iväg Alfred så att han kan leta upp kompisarna och fortsätta sina vinteraktiviteter i ett snörikt Kalmar.
Nicklas Nuland, Alfreds lärare, igen:
– Branschskola Golv behövs absolut. Det utbildas runt 100 golvläggare per år i Sverige, men branschen formligen skriker efter arbetskraft så det är ingen svårighet för våra elever att få jobb.
Golvläggarutbildning är dyr för en liten skola, eftersom det krävs stora utrymmen för att eleverna ska kunna öva på alla olika moment inom yrket.
– Här har vi en stor hall där eleverna kan öva på samtliga moment, säger Nicklas Nuland.
Branschskoleutbildningen inom golvläggning sker under sammanlagt sex veckor på Bräckegymnasiet.
Tilläggas kan att sex elever var antagna till första utbildningen på Branschskola Golv på Bräckegymnasiet. Men coronapandemin gjorde att tre elever valde att stanna hemma, på grund av smittorisken. De får en ny chans att få sin utbildning på branschskolan senare.
Inger Evertson
Golvläggaren Jimmy Segerman skulle utan att tveka rekommendera sitt jobb till andra – han ser många fördelar med sitt yrkesval.
Publicerad: 2021-03-09
Uppdaterad 2021-03-11