Ekenhuset i lovande test med exoskelett
Sex golvläggare från Ekenhuset har deltagit i en studie med exoskelettet Spineband. Den visar lovande resultat när det gäller att minska belastningen på nackmuskulaturen och därmed också risken för besvär i nacke, rygg och skuldror.

Exoskelettet Spineband består av ett elastiskt, justerbart band som i övre änden är anslutet till ett pannband runt huvudet och i den nedre till ett bälte runt midjan.
Golvläggare som använder exoskelettet Spineband minskar belastningen på nackmuskulaturen. Det visar resultaten av ett forskningsprojekt som genomförts i samarbete mellan Ekenhuset och det KTH-anknutna företaget Wergonic.
Forskningsprojektet har letts av Jörgen Eklund, professor emeritus i ergonomi vid KTH, och resultaten redovisas i rapporten Ergonomic evaluation of Spineband for carpet installers – a pilotstudy.
Typiska arbetsmoment med och utan
Byggarbetare, däribland golvläggare, löper stor risk att utveckla muskel- och skelettbesvär på grund av aviga arbetsställningar, monotona rörelsemönster och tunga lyft. Golvläggare drabbas ofta av spänningar och smärta i nacke, rygg och skuldror. Det finns därför behov av att hitta effektiva metoder för att begränsa förekomsten av dessa besvär.
Tester med bärbara exoskelett av olika slag har visat sig ha en lovande potential. Exoskelettet som undersökts i den här studien, Spineband, är utvecklat i Sverige. Det består av ett elastiskt, justerbart band som i övre änden är anslutet till ett pannband runt huvudet och i den nedre till ett bälte runt midjan. Spineband minskar påfrestningen på nacken genom att det elastiska bandet avlastar nackens muskler.
I projektet på KTH utvärderades effektiviteten av Spineband genom att det användes av sex golvläggare från Ekenhuset. Arbete med och utan Spineband jämfördes för flera typiska arbetsmoment som tillskärning av matta, skrapning av smuts från golv, spridning av lim samt utläggning av matta.
För utvärderingen användes en kombination av mätningar av muskelaktivitet, subjektiva bedömningar samt intervjuer med golvläggarna. Deltagarnas kroppsställningar noterades med hjälp av sensorer som mätte vinklar på både huvudets och bålens böjningar. Muskelaktiviteten i nacken mättes med elektroder som tejpats på huden.
Minskad belastning och minskad nackböjning
Resultaten visar att Spineband signifikant minskade muskelaktiviteten i nacken, vilket innebär en minskning av den fysiska belastningen. Vinklarna på framåtböjningen av huvudet blev mindre med Spineband. Däremot böjde golvläggarna bålen något mer. Detta är vanligt vid användning av exoskelett, eftersom kroppen naturligt kompenserar en ansträngd muskel genom att andra muskler hjälper till. Den ökade böjningen av bålen innebär dock inte per automatik en ökad belastning på ryggen, eftersom golvläggare ofta arbetar stående på knä och med händerna som stöd.
De sex golvläggarnas utförda arbete bedömdes i genomsnitt som lite bättre i de fall när Spineband användes. Skillnaden är dock inte statistiskt säkerställd.
Huvudsakligen positivt
Golvläggarnas egna upplevelser av Spineband var generellt positiva ur de flesta aspekter, även om några upplevde begränsningar av rörelseförmågan. Den fysiska ansträngningen upplevdes också som något större vid arbete med Spineband. Inte heller denna skillnad är dock statistiskt säkerställd.
I deltagarintervjuerna framfördes önskemål om vissa förbättringar. Här nämndes svårigheten att ta på sig anordningen, att pannbandet på grund av svettning kunde glida iväg och hamna snett, samt att man kunde uppleva begränsningar i att vrida på huvudet.
Efter projektets slut fick golvläggarna behålla sina Spinebands och de har därmed möjlighet att använda dem i sitt vardagliga arbete. Golvläggarnas bedömning av Spinebands användbarhet i senare intervjuer gav en spridning av svaren från neutralt till svagt positivt, med tyngdpunkt på positiva erfarenheter. Några noterade till och med klara förbättringar när det gällde känslan i nacken. När det gäller hur, när och hur ofta Spineband användes varierade dock detta mycket mellan deltagarna.
Deltagarnas bedömning är vidare att Spineband inte försämrar produktiviteten, något som en del arbetsgivare har fruktat. Några upplevde till och med att de gjorde en något bättre arbetsprestation när de arbetar med Spineband.
Fortsatt forskning behövs
I rapporten påpekas att pilotstudien har vissa begränsningar som måste beaktas, inte minst det begränsade urvalet av sex golvläggare och även av antal arbetsmoment. Och även om minskningen av muskelaktivitet och huvudböjning pekar på potentiella fördelar kortsiktigt, så kan studien inte fastställa långsiktiga effekter. Det kan heller inte uteslutas att golvläggarna kände en förväntan på ett positivt resultat och att de vill tillmötesgå forskarna, vilket kan ha påverkat enkät- och intervjusvar.
Dessa begränsningar förtar dock inte det faktum att pilotstudien visar på en lovande potential för att minska överansträngning i nacken och att förbättra golvläggarnas kroppsställningar. Fortsatt forskning med en större grupp av deltagare och användande av Spineband under längre tid kan komma att styrka dessa slutsatser och därmed bidra till att optimera Spineband för golvläggare.
Björn Lundbeck
Läs också:
"AI kommer inte att ersätta dig, men den som kan hantera AI kommer att göra det." Det är ett citat som valsat runt i media på otaliga ställen. Och det ligger nog mycket i det, för AI kan hjälpa oss att bli betydligt mer effektiva och därmed mer konkurrenskraftiga.
Så hur kan AI vara till nytta för företagen i vardagen? Vi kontaktade två experter inom området, Marcus Landström på Forefront Consulting och Magnus Unemyr på Magnus Unemyr AB för att få svar på bland annat den frågan.
Publicerad: 2025-01-30
»
Läs hela artikeln
om AI