Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

"Yrket har många fördelar"

Det tycker Ola Frehler som är golvläggare på Miljögolv i Stockholm. Och de fördelar han först tänker på är självständigheten och kamratandan. Samt variationen – för uppdragen är av skilda slag, ingen dag är den andra lik och eventuella problem måste man lösa efter eget huvud. Just den dag vi besöker Ola på jobbet är problemet ett textilgolv som inte riktigt beter sig som väntat.

– Att vara golvläggare är ett tungt jobb, det kommer man aldrig ifrån. Men det är ett fritt arbete där man får lösa många problem självständigt och det gör jobbet så roligt, säger Ola Frehler som arbetar på Miljögolv i Stockholm.

35 år som golvläggare

Ola har arbetat som golvläggare sedan 1984 och har trivts bra hela tiden. Kroppen har hållit för det tunga jobbet.

– Jag har haft tur. Många golvläggare får ont i rygg eller knän efter många år i yrket, men det har jag sluppit, säger Ola, som idag är 58 år.

Han berättar att han istället haft problem med sina axlar men detta har, enligt läkarna, ingenting med hans yrkesval att göra.

Trots att arbetet är tungt, finns det mycket som håller honom kvar i yrket.

Kamratskap ger trygghet

– Sammanhållningen mellan oss som jobbar är enorm. Det ger stor trygghet, som betyder mer än hög lön.

För Ola tror att det finns andra golvläggare i Stockholm som har en högre timpenning eller ackordslön än vad han själv har.

– Men vad är det värt om man inte trivs till 100 procent?

Ola funderar lite, så säger han:

– Jag brinner nog verkligen för jobbet och företaget. Jag bor i Örbyhus, fem mil norr om Uppsala och pendlar nästan varje dag till Stockholm. Det är en bilresa på, i bästa fall, en timme och en kvart men jag ser det inte som betungande.

Lyssnar på ljudböcker i bilen

Att han inte pendlar riktigt varje dag beror på att företaget, Miljögolv, har kunder även i Uppsala. Innan han började arbeta på Miljögolv var han anställd på ett golvföretag i Uppsala.

– Jag har aldrig ångrat att jag började jobba i Stockholm. Den tid det tar att köra mellan Uppsala och Stockholm ägnar jag åt att lyssna på ljudböcker. Man får också tid för reflektion och man hinner varva ner innan man kommer hem, säger Ola.

Det har hänt en hel del på miljösidan sedan han började jobba som golvläggare för 35 år sedan.

– Idag är praktiskt taget alla limmer vattenbaserade och miljövänliga. Material i olika golv och mattor har också utvecklats till det bättre, säger han.

Fortlöpande utbildning

Som golvläggare behöver man behärska alla typer av golvmaterial och tekniker. Därför sätter sig Ola och hans kollegor till exempel vart femte år i skolbänken för att genomgå utbildning och förnya sin behörighet att jobba med plastmatta i våtrum.

– På ett auktoriserat företag måste vi som golvläggare ha uppdaterad behörighet för att få arbeta i våtrum, säger han.

Ett par dagar före vårt möte slutförde han en del av ett stort projekt i Uppsala. Nu stod han mellan två uppdrag och blev inkallad till en blixtinsats till Convendums nya kontor på Katarinavägen vid Slussen i Stockholm.

– Det har hänt något helt oförklarligt här. En textilmatta i ett par av de små kontorsrummen har på några små ytor fått sin lugg nedtryckt under skyddsplasten och luggen vägrar resa sig ordentligt igen.

Ett mysterium

Både Ola Frehler och hans kollega Magnus Björklund är helt oförstående.

– Något sådant har jag aldrig varit med om under alla mina år som golvläggare, säger Ola och Magnus håller med. De har tränade mattögon och ser att luggen har sjunkit ner. De har beställt en ångtvätt, som de hoppas ska kunna lösa problemet.

– Det har helt enkelt hänt något med mattan från det att vi lade den tills nu, när vi drog av plasten, konstaterar Ola.

Han säger att detta är ett typiskt fall då golvläggaren får rycka ut och försöka lösa ett problem han inte på något sätt har orsakat.

Den aktuella mattan ska skifta i färg. Nästan överallt på de jättelika ytorna är den vackert melerad och skiftar i olika grå nyanser. Men i de aktuella kontorsrummen ser den lite mer platt ut på några ställen.

Under intervjun dyker också mattleverantören Alexander Dahl upp. Han arbetar på det företag som hans far, Arne, startade i början av 1970-talet, Dahl Agenturer.

– Jag har aldrig sett att luggen inte reser sig ordentligt när skyddsplasten tagits av. Det här är en populär och tålig matta som är väldigt omtyckt, både av arkitekter och brukare. Den är mycket vacker med sina skiftande färger, säger han.

Alexander Dahl är förstås angelägen om att komma fram till vad som kan ha orsakat problemet. På något sätt har mattan blivit tillplattad på några få ställen – men hur?

Variationen i uppdragen är ett plus

I högsta grad involverad i hela ombyggnaden är projektledaren, Pehr Westman från Atrium Ljungberg.

– I dessa lokaler fanns tidigare Telenor. de hyrde 10 000 kvadratmeter av oss. Nu har de flyttat ut och vi anpassar lokalerna så att de blir skräddarsydda för våra nya hyresgäster, säger han.

En av dem som ska flytta in är Convendum. Det är ett modernt kontorshotell, där man kan bli medlem och få tillgång till alla faciliteter på de orter där företaget har sina lokaler, det vill säga Stockholm och Göteborg. Förutom Convendum kommer också bland andra SEB att ha ett kontor i fastigheten.

Vår golvläggare, Ola Frehler, säger att det är variationen i uppdragen som är det roliga i jobbet. Två dagar är inte lika och man får lösa de eventuella problem som dyker upp efter eget huvud.

En lycklig slump

Att Ola Frehler överhuvudtaget började jobba som golvläggare var egentligen en slump.

– Som 23-åring jobbade jag bland annat som rivare när en bekant till mig undrade om jag inte vill börja som golvläggarlärling. Då som nu var det ont om golvläggare. Jag tog chansen och det har jag aldrig ångrat. Jag skulle önska att fler ungdomar fick upp ögonen för golvläggaryrket, säger han.

Det är ständig brist på golvläggare och yrkeskåren har en hög medelålder.

Yrket har många fördelar, menar Ola. Självständighet och oftast bra kamratanda finns bland dem. Att alltid få jobba inomhus och hantverksandan är andra. Arbetet är ibland tungt, men det finns många hjälpmedel för att göra olika moment mindre ansträngande för kroppen.

– Jag tycker att det är konstigt att inte fler ungdomar upptäcker det här intressanta hantverksyrket. Den som väljer denna framtid på gymnasieskolan har väldigt stora chanser att få jobb efter skolans slut, säger Ola Frehler innan han och kollegan Magnus börjar fundera över var det är bäst att inta sin lunch.

Inger Evertson 


Läs också:

Nyttan av siffror på ånggenomgångsmotstånd Nyttan av siffror på ånggenomgångs­motstånd

Allt oftare efterfrågas siffror på ånggenomgångsmotstånd hos olika golvmaterial. Det är fuktkonsulterna som behöver de siffrorna som underlag för sina omfördelningsberäkningar av fukt. Enligt RBK är det OK att utgå från en sådan beräkning i det enskilda fallet – och då kan man ju slippa kommer ner till 85 procent!

Publicerad: 2019-01-31

» Läs hela artikeln om Nyttan av siffror på ånggenomgångsmotstånd