Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Långlivade kollektioner efterfrågas

Finns det en motsättning mellan hållbarhet och kreativ frihet? Är det hållbart med så många nya golvkollektioner? Vi har diskuterat med tillverkare och arkitekter. Från arkitekterna kommer önskemål att befintliga kollektioner ska behållas så att det går att komplettera, matcha, ersätta, byta ut och återbruka delar av de hundratusentals kvadratmeter golv som ligger i lokaler, bostäder, skolor och sjukhus runt om i landet – det är hållbarhet på riktigt, menar de.

 

I Försäkringskassans lokaler i Uppsala pågår arbetet med att lägga 6000 kvadratmeter återbrukat textilgolv. LINK Arkitekter har skapat en design som fungerar både med nytt och med återbrukat material och för framtida kompletteringar – det kräver kreativitet.

 

Forbo har ett av marknadens bredaste sortiment av golv. Varje kollektion innehåller i sig ett stort antal designer och kulörer. Behövs verkligen hela detta erbjudande och alla prover? Hur hållbart är det?

– Jag reagerade också på detta initialt. Nu, efter några månader i jobbet, är min oro mindre, säger Frida Lundgren, nybliven nordisk marknadschef hos Forbo. Våra arkitektböcker har ett brett utbud av prover för att de ska passa många marknader, men det är bara storsäljarna vi har på lager.

Baskollektioner?

Övriga golv tillverkas på beställning eller som print-on-demand. Att tillverka specifikt till projekt är mer hållbart och ökar också möjligheterna till designkreativitet.

Forbos arkitektböcker finns även digitalt och på sikt tror Frida Lundgren att de kommer att ersätta de fysiska exemplaren.

– Men att ersätta fysiska golvprover i projekten kommer ta längre tid. Den taktila och visuella upplevelsen är viktig.

Frida menar att arkitekterna är viktiga för att påverka hållbarhetsutvecklingen i branschen med sitt engagemang för miljöfrågor. De söker efter funktionella produkter med lägsta möjliga klimatavtryck, eftersom deras projekt ofta styrs av beställare som också har ett stort fokus på lägsta möjliga koldioxidutsläpp. Funktionskrav gör att det behövs flera olika golv, men något färre kollektioner tror hon skulle underlätta för arkitekterna.

– Hållbara färgval är ofta lugna, naturliga nyanser här i Norden. Det finns möjligheter att lägga in spännande accentfärger men det är viktigt att tänka på golvets långsiktiga funktion. Det ska ju även fungera för kommande hyresgäster och ägare.

– Det gäller att hitta en bra balans och i sammanhanget är det intressant att inspireras av andra branscher som brinner för hållbarhet, säger Frida Lundgren och nämner som exempel Nudie Jeans.

Jeansmärket har ett genomgripande hållbarhetsarbete med tydlig kontroll på sin produktion. Man har skalat ned från säsongskollektioner till ett bassortiment med klassiska designer som finns kvar över tid. Några produkter kommer och går, för att behålla relevansen för kunderna, men grunden är densamma.

– Ett par Nudie-jeans är en hållbar investering som du använder, lagar och äger länge och slutligen återvinner. Det tänket har vi även som golvtillverkare. Så kanske är nästa steg att någon golvtillverkare vågar gå över till baskollektioner?

Självklar utgångspunkt

För många arkitekter är hållbarhet en sporre och en helt självklar utgångspunkt för projekten. Laila Ifwer Sternhoff, arkitekt på LINK Arkitekter i Stockholm, svarar direkt på frågan om hon tycker att golvleverantörerna har ett alltför stort utbud:

– Det skulle jag absolut säga. Det är klart att vi som arkitekter vill se nyheter, men jag tycker det finns för många modekollektioner. Det tar ett par år från lanseringen innan man lär sig en ny kollektion och innan vi aktivt börjar jobba med den här på kontoret. Då kanske leverantören redan slutat tillverka den.

– Vi kanske vill förlänga golvets livslängd genom att byta ut trasiga eller fläckiga plattor, och då finns ibland inte produkten kvar. Det känns inte hållbart.

Portaler för återbruk

Ett annat perspektiv på förhållandet mellan kreativ frihet och hållbarhet får vi när vi talar om återbruk av golv.

– Nu jobbar vi i ett stort ombyggnadsprojekt i Uppsala där vi föreskrivit 6000 kvadratmeter återbruket textilgolv i Försäkringskassans nya lokaler. Vår kreativa frihet här begränsas av marknaden. Det är svårt att få tag i tillräckligt stor mängd återbruket material!

Man har därför skapat en design som fungerar både med nytt och återbrukat textilgolv och för framtida kompletteringar. Plattorna har man med hjälp av Tarkett hittat hos en recycling-firma i Belgien och även i projekt i Sverige, där de kom direkt från ett utrivningsprojekt. Man valde att koncentrera sig på återbrukat textilgolv från en producent för att kunna spåra råvara, kemisk sammansättning och tillverkningsprocess.

– Det finns också flera rent praktiska parametrar att ta hänsyn till vid återbruk. Färgerna ska funger tillsammans – i Uppsala-projektet har vi minst fyra i kontorslandskapet men ibland blir det upp till tio kulörer i de mönsterlagda fälten då flera sorter, nytt och återbruk blandas. Sedan får inte kontrasterna vara för stora, då blir man sjösjuk! Sådant som lika lugghöjd är också viktigt. Det får inte bli några höjdskillnader.

På grund av utmaningarna med att finna golvmaterial för återbruk efterlyser Laila Ifwer Sternhoff mellanhänder eller portaler som kan samla ihop material för återbruk och även information om miljövärden.

– Det tror jag mycket på för framtiden, säger hon.

Funktion

Linda Nilson, inredningsarkitekt på Liljewall i Göteborg, betonar å sin sida att det är funktionen som är av störst betydelse.

– Det finns många ingångar i valet av golvmaterial. Där finns till exempel krav på akustik, och inte minst på städbarhet. I hårt trafikerade miljöer ska golvet vara lättstädat och kunna städas maskinellt utan att bli sjaskigt eller slitas för fort. Där finns också fler hållbarhetsperspektiv. Hur har tillverkningen gått till? Kan materialet enkelt bytas ut eller återbrukas?

När man ringat in vad beställaren vill ha söker hon efter materialet bland svenska såväl som internationella leverantörer.

– Det är en stor marknad och det behövs, tycker jag. En enda tillverkare kan omöjligt ha alla alternativ.

– I arbetet med att uppfylla beställarens intentioner har vi god hjälp av golvleverantörer som ger stöd i frågor om material, funktion, skötsel och underhåll.

Kortlivade kollektioner

I verkligheten är arkitektens frihet ofta mycket begränsad.

– Vårt kreativa spelutrymme är begränsat redan innan vi sätter igång eftersom kommunerna är vana beställare och har tydliga tekniska anvisningar kring till exempel miljö och akustik, säger Emma Helena Körner på Fredblad Arkitekter i Halmstad som främst arbetar med offentliga uppdrag som skolor och förskolor samt grupp- och äldreboenden.

– Om jag vill ha en viss färgpalett, så börjar jag oftast att skanna av golv och kakel så att jag vet vilket utbud som matchar beställarens anvisningar. Då blir jag friare i min gestaltning sedan.

Det viktigaste är inte att golvleverantören har många kollektioner, menar hon. Det kan tvärtom vara en risk eftersom kollektionerna då tenderar att leva ett kortare liv. Däremot uppskattar hon att serierna är genomtänkta.

– Det är tacksamt när det finns olika kulörer i kollektionen som passar ihop. Och när en produkt har valbar baksida så att samma golv kan användas i utrymmen med olika ljudkrav, så att man upplever att miljön hänger ihop.

Som exempel nämner hon flera projekt där man velat ha linoleum. Materialet finns i kollektioner med många kulörer och dessutom finns möjlighet att välja linoleumgolv med samma färg – men med olika akustikbaksidor.

Städbarhet

Med många kulörer i samma serie kan zoner och aktivitetsmarkörer skapas utan att helheten upplevs spretig och rörig. Ett önskemål från arkitekthåll verkar alltså vara färre men bredare kollektioner, istället för nylanseringar.

– Ibland när det kommer nya kollektioner från tillverkarna verkar de vilja skoja till det med klatschiga färger. Jag minns en kollektion i monokroma, glada färger. Det funkade ju inte alls när vi pratade med städsidan! Där är det städbarhet och fläcktålighet som går hem och de är bra på att hjälpa oss att välja golv som ser fräscha ut under lång tid.

Emma Helena Körner samarbetar gärna och ofta med de leverantörer och entreprenörer hon arbetar med i sina projekt.

– Svenska golvleverantörer är bra på att följa kraven i de miljödatabaser som finns. De är också generellt mycket hjälpsamma och bidrar med kunskap kring skötsel och underhåll. Det gör även entreprenörerna som ofta kan ge goda råd och har erfarenhet av golvmaterialet de lägger in.

Gott samarbete

Det goda samarbetet mellan golvleverantörer och arkitekter betonas av Mette Frydensbjerg Jacobsen på Ege Carpets. Hon tycker generellt att arkitektsidan önskar ha stor valfrihet när det gäller golv.

– Vi upplever att mönster och färger är avgörande för arkitekternas möjlighet att uttrycka sig. Man kan säga att de är storytellers som använder mattdesign för att berätta historien om det hotell, företag eller kryssningsfartyg de inreder. På samma gång som de naturligtvis är upptagna av att skapa komfort och en god atmosfär.

– Många av våra produkter produceras enbart på beställning, så det blir inget spill eller överblivet material. Har arkitekten mycket speciella önskemål kan vi utveckla en speciell design eller färga om befintliga mattor.

Marie Holhammar


Läs också:

Kompetenser Bredare kompetens ger flexibilitet

Att anställda har kompetens i både golvläggning och plattsättning ökar flexibiliteten och är därför något som företagen normalt ser positivt på. En av dem som dubbelutbildar sig är Hampus Andersson, anställd på Miljöhallen Golv i Jönköping. Själv ser han det också som en sorts försäkring inför sämre tider inom byggsektorn.

Publicerad: 2023-09-25

» Läs hela artikeln om Kompetenser