Antikvariatsfynd: Parkettläggarna
Den är ett antikvariatsfynd, och den är verkligen ett fynd den här boken – Parkettläggarna av Arvid Lundström, utgiven av Nordiska Museet 1959. Här får man veta det mesta om parkettläggningens historia. Och inte bara, som det brukar vara i byggnads- och hantverkshistoriska böcker, om utvecklingen av teknik och produkter. Vi får också en levande skildring av parkettläggarna – hur de levde och arbetade, vilka arbetsvillkor de hade, hur de bodde när de var ute på jobb ...
Franska musiksalongen på Röhsska museet i Göteborg, med ett parkettgolv från 1740-talet.
Av Parkettläggarnas Samarbetskommitté fick Arvid Lundström en gång uppdraget att skriva ett enkelt historiedokument om parkettläggaryrket i Sverige. Resultatet gavs ut som en bok, av Nordiska Museet som värnar om historia och kultur i vår närhet. Vi har tittat på den lilla boken om 120 sidor som man kunde köpa till ett pris på tio kronor 1959. Parkettläggning har en intressant historia från medeltiden och fram till 1959 – och vi vet ju att utvecklingen inte upphörde där.
Samlade all kunskap om parkettläggning
Arvid Lundström, som skrivit boken, var själv parkettläggare mellan 1922 och 1933. Genom sitt fackliga engagemang i Svenska Parkettläggareföreningen, som redan 1925 gick upp i Svenska Byggnadsträarbetareförbundet, fick han goda kontakter med företag, kollegor och beställare i hela Sverige. Det är så han samlat historia och så han kunnat beskriva arbetsförhållandena både tekniskt och ekonomiskt. Nordiska Museet är utgivare av hans skrift, men han fick ekonomiskt stöd även av företag inom branschen.
Det började på medeltiden ...
Parkettgolv i egentlig mening har troligen sitt ursprung i medeltidens Frankrike. Till Sverige kom de på 1500-talet, och precis som i Frankrike installerades de hos mycket speciella kunder. Ett sådant golv lades in på Kalmar slott, där Erik XIV hölls i fångenskap av sina bröder. Enligt en sägen bland parkettläggare ska Erik själv ha deltagit i arbetet.
Ett fint parkettgolv från 1700-talet finns bevarat på Röhsska museet i Göteborg. Det har från början legat i ett förnämt hus i Frankrike och sedan flyttats hit till ett fint hem i Göteborg för att till slut bli museiföremål. Historien är full av eleganta parkettgolv i exklusiva miljöer, fram till slutet av 1800-talet. Många kan man läsa om i Arvid Lundströms lilla bok. Och som sagt om mycket mera.
Magnus Rönnmark
Läs en längre version av denna text i Golv till Tak 5/20 som är ute 3 september. Eller försök att hitta boken, det är i så fall antikvariat som gäller.
Läs också:
– Vi behöver göra det här för att ta ansvar. Och för att visa att vi tar ansvar, för kunder och för medarbetare. Och för samhället i största allmänhet.
Så kommenterar Dag Duberg, ordförande i Golvbranschens Hållbarhetskommitté, beslutet om en egen klimatvision för Golvbranschen och om fortsatt arbete med en färdplan för att uppnå den.
Publicerad: 2020-08-26
»
Läs hela artikeln
om Efter klimatvision blir det färdplan