Återvinningshinder kartlagda
Golvbranschen har kartlagt de hinder som finns för att öka återvinning och återbruk av golv. För att så effektivt som möjligt kunna arbeta för att undanröja dessa hinder.
Publicerad: 2024-11-16
Per Schönbeck är vd för BBM i Dalarna och styrelseordförande för Svensk Våtrumskontroll, varigenom GVKs praktiska verksamhet sköts. Han är stolt över GVKs verksamhet, men till många byggherrar har han ett klagomål att framföra – de kontrollerar inte att det verkligen blir GVK-auktoriserade företag som utför våtrumsarbetena när de föreskrivit att det ska vara så.
Per Schönbeck
GVK bildades på 1980-talet för att komma tillrätta med de då många vattenskadorna i våtutrymmen.
– Det förekommer vattenskador än idag. Enligt Vattenskaderapportens statistik är otätheter i våtrum inget ovanligt, men jag vill absolut påstå att GVK-auktoriserade företag har betydligt färre skador än vad den generella statistiken visar, säger Per Schönbeck, vd för BBM i Dalarna och styrelseordförande i Svensk Våtrumskontroll.
Det är idag en väldig tidspress inom byggbranschen, och det kan inbjuda till att ibland ta genvägar istället för att följa alla regler till punkt och pricka.
Stickprov
– Men att ta genvägar är egentligen inte möjligt för den som är GVK-auktoriserad, säger Per Schönbeck. Som auktoriserat företag har man förbundit sig att låta en kontrollant granska montörens arbete enligt stickprovsmetoden.
Visar det sig att det finns någon otäthet blir det till att göra om och göra rätt. Montören åtgärdar bristerna, dokumenterar åtgärden i en egenkontroll och använder GVK-pumpen för att säkra att det blivit tätt.
– Otätheter av alla slag ingår i de siffror Vattenskaderapporten redovisar för våtrum. Men granskar man statistiken närmare ser man att läckage i vattenledningar är vanligare än läckage i tätskikten.
Bristande uppföljning
Ett problem som bekymrar Per Schönbeck, är byggherrarnas kontroll – eller snarare brist på kontroll.
– Många föreskriver att arbete i våtutrymmen ska utföras av GVK-auktoriserade företag och behöriga montörer. Men få följer upp att arbetet verkligen är gjort av ett auktoriserat företag. Då blir det frestande för en totalentreprenör att låta uppdraget gå till ett företag som lämnar en billig offert.
Per Schönbeck påpekar också att en del mindre nogräknade företag utger sig för att vara GVK-auktoriserade trots att de inte är det. Alla byggherrar och byggentreprenörer kontrollerar inte företagens uppgifter, vilket kan få till följd att man får läckande tätskikt eller felmonterade golvbrunnar eftersom montörerna inte alltid har den utbildning som krävs.
– Glädjande nog märker vi att vårt varumärke växer i anseende. Det går att kontrollera att det företag som ska utföra våtrumsarbeten verkligen är auktoriserat. På gvk.se kan man hitta alla företag som är auktoriserade, säger Per Schönbeck.
Fortbildning krävs
Han anser att GVK-auktorisationen är lika värdefull som exempelvis ISO 14000, standarden för miljöledning. För att få behålla GVK-auktorisationen krävs också regelbunden fortbildning samt att man accepterar kontroller.
– GVKs stickprovskontroller är unika. De är förstås till för att vi ska försäkra oss om att arbetet är rätt utfört. Men de avvikelser som finns används också i utbildningssyfte. I fjol blev 65 procent av GVK-företagen kontrollerade. Om något har blivit fel följer man upp och dokumenterar det i en egenkontroll.
Hos BBM i Dalarna använder man alltid egna GVK-pumpar för att montörerna på plats ska kunna kontrollera att tätskiktsmontaget verkligen har blivit tätt.
Mattolog
Vem är då Per Schönbeck?
– Jag brukar skämtsamt kalla mig mattolog. Jag har lagt golv sedan 1985. Min pappa drev företag i golvbranschen. Jag utbildade mig också till golvläggare, för jag tyckte att det verkade vara ett trevligt yrke, säger han.
Så småningom tog han över pappans verksamhet 1997. Och han brinner för att driva verksamheten framåt.
– Jag tycker att det är viktigt för företagare att också tänka på miljön. Vårt företag är papperslöst sedan 2014, säger Per Schönbeck.
Han vill också slå ett slag för golvrenovering.
– Varför ska man byta ut ett helt golv när det kanske går att rengöra det på djupet och fräscha upp det på olika sätt? Att man gör det istället för att byta tjänar båden kunden, samhället och miljön på, säger han.
Per Schönbeck är också jägare och han kan inte riktigt låta bli att spela på trav – två till synes spännande fritidsverksamheter.
Han har varit ordförande i Svensk Våtrumskontroll i fem år och har suttit med i styrelsen mellan 15 och 20 år.
– Jag är stolt över att få leda denna organisation. Och den tid och den slant som det kostar att vara GVK-auktoriserad är verkligen en lönsam investering, säger Per Schönbeck avslutningsvis.
Inger Evertson
Golvbranschen har kartlagt de hinder som finns för att öka återvinning och återbruk av golv. För att så effektivt som möjligt kunna arbeta för att undanröja dessa hinder.
Publicerad: 2024-11-16
Uppdaterad 2024-11-17